Te változol?

Saját bőrödön érzed a változást, a változás szükségességét. Elkezdeni, sohasem késő. Adatok, tények, elemzések és mindezek megélése egy átalakuló korszakból.

Így gondoljátok ti

Energia-rabszolgák

2011.07.02. 09:09 Medve11

Először írni akartam egy nagyobb cikket, majd egy közepeset, végül egy kicsit. De lesz amilyen lesz, most írok is valamit.

Találtam egy cikket, az energia-rabszolgákról szól, azaz, hogy mennyi 'rabszolga' tudná megtermelni az életedhez szükséges javakat. Az egész meghatározás egyébként egy amerikai kutató, Fuller, fejéből pattant ki, az emberi izomerő egy munkaórára történő lebontásából és átlagos energiafelhasználásunkról. Hát, elég sok jött ki.

Gyorsan egy-két szám is: egy magyar ember átlagosan 90-110 rabszolgát foglalkoztat, egy amerikainak már 200-250 kell az élethez.

Mit is jelent ez? Azt, hogy egy ma egyetlen ember, egy középkori nagyobbacska gazdaság teljes emberi munkaerejét igénybe veszi. Ami sok. És mindezt úgy, hogy gyakorlatilag nem megújuló energiaforrásokat használ fel.

Tehát (egy pöppet) leegyszerűsítve és átkombinálva: minden nap elhasználunk átlag 100 embert, úgy, hogy másnap teljesen újakat kell szerezni, és napról-napra egyre kevesebb lesz belőlük.

Én nem vagyok 'méregzöld', de azt könnyű belátni, hogy változni kell.

Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság infrastruktúra olaj energia hetesi zsolt

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása